Utbildning för ungdomar och vuxna i

Älvkarleby kommun

Att läsa på distans hos Hermods/Älvkarleby

Vi har avtal gällande distansstudier med Hermods.

För personer folkbokförda i Älvkarleby kommun ska ansökan om att studera på distans alltid lämnas till Vuxenutbildningen i Älvkarleby. Är du folkbokförd på annan ort ska du söka via din hemkommun.

  • Under perioden 15 augusti – 15 juni behandlas ansökningar löpande; ansökan måste då lämnas in senast 2 veckor innan önskad kursstart. (Med reservation för längre handläggningstider under jul- och nyårs- och påskhelgerna.)
  • För ansökningar inlämnade under perioden 15 juni – 15 augusti gäller kursstart tidigast första måndagen i september.

OBS! Under perioden 15 juni – 15 augusti kan vi inte handlägga några ändringar gällande distanskurser.

Det är viktigt att du anger start- och slutdatum för samtliga sökta kurser. Kurserna startar alltid måndagar och slutar fredagar. Tänk på att vi har två veckors handläggningstid.

Om du beviljas att läsa kursen på distans kommer du att få ett mail till den e-postadress du angett. Detta mail innehåller ditt lösenord och instruktioner så att du kan komma igång med dina studier. Har du inte fått ditt uppstartsmail senast onsdagen veckan innan kursstart så kolla först i din skräpmail. Finns det inte där kontaktar du Hermods på 010 1421000.

Utrustning

Du behöver tillgång till dator med internetuppkoppling. För att genomföra muntliga examinationer behöver du ett headset med mikrofon, externa högtalare och webbkamera. Vi rekommenderar att studerande använder fast internetförbindelse och inte trådlöst internet. Detta är inget kommunen kan tillhandahålla.

Kurslitteratur

På https://novo.hermods.se/kurslitteratur/ finner du information om vilken kurslitteratur som används för respektive kurs.

Introduktionskurs

I början av varje kurs finns introduktionskursen ”Välkommen till Hermods & Novo”. Det är viktigt att du noga går igenom denna introduktionskurs så att du får lära dig hur distansstudier på Hermods, och webbplattformen Novo fungerar.

Kursen

Kurser i Novo är uppdelade i moduler. Här finns studieguider, som kan beskrivas som en lektion i textform. Här kan finnas länkar, filmklipp och annat material tillhörande kursen.

I kursen finns också uppdrag, tester och oftast också självrättande prov. Dessa har datum när de senast ska vara inlämnade. Blir du försenad skickas en påminnelse via SMS och mail.

Muntlig examination

Alla kurser avslutas med en muntlig examination som genomförs via webben med ens lärare i kursen. Den muntliga examinationen är obligatorisk och måste bokas i god tid innan kursslut. Du bokar själv din examinationstid i Novo. Detta kan du göra när du passerat 50% av kurstiden samt avklarat 60% av dina uppdrag.

Nationella prov

För dig som läser engelska 5 och 6, matematik 1- 4, svenska och svenska som andraspråk 1 och 3 på distans så ingår ett nationellt provProvet görs på plats i angivna lokaler i Gävle.

Anmälan till nationellt prov gör du i din kurs i Novo. Det är viktigt att du bokar provet i god tid (senast 9 dagar innan provtillfället). Provet bör göras så sent som möjligt under pågående kurs och får tidigast skrivas när du kommit halvvägs in i din kurs. Information inför nationella prov skickas till dig via e-post ungefär en vecka innan det är dags för provskrivning.

OBS! Om du läser flera kurser samtidigt där det ingår nationellt prov så kommer dina prov att fördelas på flera dagar. Gör en anmälan för respektive kurs. Det går inte att skriva två prov vid samma tillfälle.

Inaktivitet/förseningar

Studerande som inte startar sin kurs, eller skickar in sina uppdrag i tid, eller är inaktiva i mer än 21 dagar avbryts automatiskt.

Förändringar

  • Avbrott meddelar du själv till Hermods.
  • Byte av kurs sker via SYV på Vuxenutbildningen i Älvkarleby.
  • Vid önskad förlängning av kurs måste ansökan om detta inkomma skriftligt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast en vecka innan aktuellt slutdatum. Ange namn, personnummer, kursnamn, aktuellt slutdatum samt önskat nytt slutdatum. Fler förlängningar än en måste beviljas av rektor, och då behöver särskilda skäl anges. OBS! Om du är anmäld till fler kurser behöver du kanske också ändra på start- och slutdatum för dessa.

OBS! Under perioden 15 juni – 15 augusti kan vi inte handlägga några ändringar gällande distanskurser.

Om du själv misstänker att du inte kommer att bli godkänd i kursen är det viktigt att du omgående meddelar oss detta!

CSN

Om du ändrar studietakt i en kurs eller läser din kurs snabbare än planerat eller avbryter en kurs, kan det innebära att du har rätt till mer eller mindre studiemedel eller studiestartsstöd från CSN. Därför är det viktigt att du alltid kontaktar CSN direkt.

Du är skyldig att anmäla ändringar som kan påverka din rätt till studiestöd. Om det visar sig att du fått för mycket studiestöd, kan du få ett återkrav.

Vid frågor kontakta CSN.

Betygssättning

Hermods sätter betyg inom 2 veckor efter sista kursdatum. Betygen skickas därefter till Vuxenutbildningen i Älvkarleby som rapporterar betyg till Nationella betygdatabasen. Räkna med att även det kan ta några veckor.

OBS! Om du planerar en gymnasieexamen, kontakta SYV på Vuxenutbildningen i Älvkarleby redan när du söker kursen då det i detta fall behövs längre tid för utfärdande.

Reservationer 

Om du påbörjar en kurs där det framkommer att du inte har förutsättningar, tex genom att föregående kurs inte godkänts, förbehåller vi oss rätten av avbryta kursen oavsett om du påbörjat den eller inte. Undvik detta genom att så snart som möjligt meddela oss om du får ett F för att lägga upp en ny plan.

F-prövning

Om du fått F på en kurs finns möjlighet att göra prövning inom 6 månader efter avslutad kurs. Du anmäler detta genom att meddela oss, samt själv anmäla dig till F-prövning. Du hittar information om hur du gör detta under fliken ”Support” när du är inloggad i Novo.